El passat 19 d’abril, agents dels Mossos d’Esquadra van entrar a les oficines de l’Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals S.A. (ESPIMSA) per demanar factures i informes sobre els pagaments fets per l’empresa de mercats a la Casa de Andalucía entre els anys 2016 i 2019. Els agents, que tenien un manament judicial, es van endur documentació sobre la Feria de Abril del barri de Bonavista.
Les indagacions judicials arribaven després de la denúncia a la Fiscalia d’un ciutadà, Juan Antonio Heredia, que fa anys que manté una pugna als tribunals amb ESPIMSA (inicialment, amb motiu del mercat de Bonavista dels diumenges, però, posteriorment, per tal de treure a la llum possibles pràctiques irregulars a l’empresa de mercats).
En el període investigat, ESPIMSA va fer almenys quatre pagaments a la Casa de Andalucía: el del contracte de l’organització de la Feria de Abril l’any 2018 (18.000 euros), el de l’edició de 2019 (14.999 euros) i dos pagaments els anys 2016 i 2017. Aleshores, la quantitat era la mateixa, 6.000 euros.
El pagament de 6.000 euros del 2016 consta en el llistat de contractes menors. El 2017, aquest pagament de 6.000 euros es va fer en concepte de «l’encàrrec de gestió de les programacions culturals pels espectacles de la Feria de Abril».
Els pagaments de diners públics
A banda dels conceptes anteriorment explicats, l’empresa de mercats va pagar un aperitiu el dia de la inauguració de la Feria de l’any 2011 i 29 sopars a voluntaris de Protecció Civil, Guàrdia Urbana i l’empresa de seguretat Prosegur per un total de 656,64 euros.
Però ESPIMSA no ha estat l’única empresa municipal que ha donat diners a la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia. Segons dades oficials de l’Ajuntament de Tarragona (demanades per Porta Enrere en virtut de la llei de Transparència), el consistori i les entitats municipals han aportat uns 130.000 euros entre els anys 2000 i 2020.
L’Ajuntament de Tarragona va pagar 51.355 euros a la Casa de Andalucía en concepte de subvencions per activitats socioculturals o lúdiques o bé per ser una entitat ciutadana. Segons el departament de Tresoreria del consistori, el primer any en què es té constància dels pagaments és el 2006, amb 5.000 euros.
Després hi ha Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT), amb 13.600 euros, que es van pagar entre els anys 2002 i 2019 en concepte de col·laboració publicitària.
L’Empresa Municipal de Transports (EMT) va aportar 7.200 euros entre 2008 i 2019 per «insercions publicitàries».
El Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes SA (SMHAUSA) va pagar 4.195 euros entre els anys 2011 i 2019 per «insercions publicitàries en el programa de festes».
Un cas a part és l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació (EMMCT), el gerent de la qual era Josep Maria Bonet (2007-2019). Bonet, cap de gabinet de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros entre 2015 i 2019, és marit de Charo García, la presidenta de la Casa de Andalucía.
Tal com va publicar Porta Enrere, l’EMMCT va ser utilitzada per l’anterior equip de govern municipal (2007-2019) per teixir una xarxa clientelar favorable al PSC. Entre els nombrosos pagaments fets per l’empresa de mitjans hi ha els de la Casa de Andalucía i la Feria de Abril. De fet, segons les factures que va poder consultar Porta Enrere en aquella investigació, hi ha pagaments per un import de més de 4.500 euros a l’entitat presidida per Charo García i d’uns 4.200 euros a la Feria (alguns, a través d’altres entitats). Entre aquests pagaments hi ha el disseny i la distribució de la revista de la Feria l’any 2010, flyers o díptics de l’esdeveniment, xocolatades de la Casa de Andalucía, llibres i programes de la Romería del 2016 i 2017 (existeix un pagament per una pàgina de publicitat a la revista de la Romería del 2012 per un preu de 800 euros també), etc.*
Però tot això podria no circumscriure’s exclusivament en l’etapa socialista, sinó que podria remuntar-se més enllà.
L’any 2012, Maribel Rubio, regidora de Convergència i Unió a (CiU) a l’oposició, va assenyalar un possible tracte de favor del PSC envers la Feria de Abril en la seva recerca de vots. Pocs dies després, l’Associació de Veïns de Bonavista va respondre a les acusacions de l’aleshores regidora convergent, tot afirmant: «Amb l’alcalde Nadal també teníem el mateix suport municipal per a fer la Feria».
Joan Miquel Nadal era de CiU i va governar la ciutat entre 1989 i 2007. 18 anys.
En la documentació que ha fet arribar l’Ajuntament de Tarragona a Porta Enrere (la petició d’informació pública comprenia entre els anys 2000 i 2020), els pagaments sota el mandat de Nadal (2000 – 2007) sumen 9.500 euros.
La Feria de Abril, un instrument polític?
«Que l’Ajuntament assumeixi les despeses de la Feria de Abril és un exemple de la mala gestió dels recursos [públics]. Ballesteros intenta comprar vots i només vol donar diners als seus [simpatitzants del PSC]». El març de 2012, Maribel Rubio, regidora de Convergència i Unió (CiU) a l’oposició, apuntava directament al finançament públic d’un esdeveniment cultural, la Feria de Abril del barri de Bonavista, com un instrument polític de l’aleshores partit al govern de la ciutat de Tarragona, el PSC.
Rubio havia expressat el seu malestar (i el del seu partit) després que Javier Villamayor, regidor del barri de Bonavista, anunciés que ESPIMSA assumiria les despeses de l’organització de la Feria de Abril davant la impossibilitat que les entitats que ho havien fet fins aleshores ho continuessin fent per problemes econòmics.
Segons Villamayor, les despeses organitzatives es reduirien en un 50% en relació amb el 2011, un estalvi que, segons publicava el Diari de Tarragona en la seva edició del 16 de març de 2012, estava quantificat en uns 40.000 euros. El rotatiu assegurava que la decisió s’havia pres en una reunió entre la presidenta d’ESPIMSA, Patricia Anton (també regidora del PSC), Villamayor, representants de la Casa de Andalucía, de l’Associació de Veïns de Bonavista, de comerciants del barri i de l’exregidor Manuel López Pasca, que hi havia assistit «en qualitat de representant del PSC».
López Pasca, tinent d’alcalde de Relacions Ciutadanes entre 2007 i 2011, per cert, havia estat l’encarregat d’anunciar l’abril del 2010 que l’Ajuntament invertiria 100.000 euros per asfaltar l’esplanada on habitualment es feia la Feria de Abril. Aquella actuació no va agradar a la gent del barri: l’entitat Foro Ponent va considerar-la insuficient perquè havien demanat que aquell espai fos apte per a fer «altres activitats més enllà de la Feria».
Aquell any (2010) i els següents, l’únic partit polític que va disposar d’una caseta a la Feria va ser el PSC. La formació socialista va aprofitar que una entitat s’havia donat de baixa per muntar la seva. També hi havia un sindicat (UGT) i un club de bàsquet, l’Agrupación Deportiva Torreforta (ADT). La resta, cinc més, eren casetes d’entitats culturals andaluses o del barri, així com la Casa d’Argentina de la ciutat.
«No pot ser que els últims anys les casetes les hagin ocupat partits polítics i sindicats [en referència al PSC i UGT] i, en canvi, les diferents entitats o grups andalusos no estiguin presents. Si no s’aposta per una festa andalusa amb entitats, és normal que la Feria perilli de veritat», deia el president de l’AAVV de Bonavista, Ramón López, quan les pèrdues econòmiques de l’esdeveniment feien perillar la seva existència. De fet, la Feria de Abril de Cunit, considerada la més gran de la demarcació de Tarragona, ja va haver de tancar les portes el 2012 per problemes econòmics. L’Ajuntament cunitenc devia 50.000 euros de les edicions de 2010 i 2011 d’un esdeveniment amb un pressupost superior als 90.000 euros.
L’any 2012, l’Ajuntament de Tarragona va haver de reconvertir el format de la Feria per tal de garantir la seva supervivència. A banda de retallar en un 50% el seu pressupost, el consistori, que va decidir «assumir tota la despesa», va suprimir el format de les casetes, agrupant totes les entitats participants en una gran carpa de 1.200 metres quadrats.
«La Feria no és el mateix amb una caseta [la carpa] que amb vàries […] ens sap greu com està acabant aquesta celebració i ens fa por que algun dia no la puguem organitzar», es lamentava Gumersindo López, president de la Casa de Andalucía aleshores.
Cada caseta costava 2.000 euros, una quantitat que moltes entitats, entre elles l’ADT, admetien que no podien pagar.
Per a l’edició de 2012, amb el nou format, l’Ajuntament de Tarragona aportaria, a través d’ESPIMSA, 15.000 euros, una quantitat que suposava el «55% del que va aportar el 2011», mentre que la resta, uns 30.000 euros, van arribar a través del Gremi d’Atraccions de Fires de Catalunya. «La Feria és quelcom molt personal. La vaig fundar jo i, malgrat les pèrdues que tenim al sector, encara tinc il·lusió perquè se celebri», deia el 2013 Manolo Gené, president dels firaires, que admetia que no li agradava el format de la carpa.
El ball de xifres
Els comptes de la Feria de Abril no han estat mai gaire clars. L’any 2010, l’aleshores tinent d’alcalde Manuel López Pasca deia que el pressupost de la Feria era d’entre 40.000 i 50.000 euros (una estimació poc precisa, amb una diferència d’un 25% entre les dues quantitats) i assegurava que tots els diners els aportava ESPIMSA. Pasca, però, admetia que aquell any les actuacions musicals no les pagaria el consistori (sense dir qui ho havia de fer) i no esmentava el gremi de firaires, qui tradicionalment es feia càrrec de les dues terceres parts de les despeses de la Feria de Abril de Bonavista.
El 2011, l’aportació de l’Ajuntament era, segons explicava la presidenta d’ESPIMSA al Diari de Tarragona, de 27.000 euros, una quantitat que el 2012 es va reduir fins als 15.000 euros. Sobre aquesta última xifra, Anton deia: «ESPIMSA es fa càrrec de les llums, de la connexió d’aigua, dels grups electrogens i de la seguretat. O sigui, de tot allò imprescindible perquè l’esdeveniment es pugui fer». La coordinació de la Feria anava a càrrec de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia.
La Casa de Andalucía i el format clàssic
El format de carpa única es va mantenir fins al 2018, any en què es va anunciar el retorn de les casetes a la Feria. N’hi hauria sis, i l’entitat organitzadora seria la Casa de Andalucía, que aleshores tenia 250 socis i ja estava presidida per Charo García Caballero, dona de Josep Maria Bonet, cap de Gabinet de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros entre els anys 2015 i 2019 i gerent de Tarragona Ràdio entre el 2007 i el 2019.
El retorn al format clàssic s’havia produït pel compromís que Ballesteros havia adquirit amb les diferents entitats del barri, tal com afirmava Javier Villamayor en un article d’opinió publicat al Diari de Tarragona el 27 d’abril de 2018. Villamayor, que era tinent d’alcalde i comissionat dels Jocs Mediterranis que s’havien de celebrar aquell any, agraïa en el seu article l’esforç de Charo García per fer possible la Feria. «Les entitats estem molt agraïdes a l’Ajuntament perquè no podíem mantenir els costos de fer la Feria i gràcies al consistori s’ha pogut mantenir viva», deia García en el primer dia de l’edició de 2018 en què tant ella com l’alcalde Ballesteros van tallar la cinta inaugural.
La Casa de Andalucía va repetir organització l’any 2019, última edició de la Feria de Abril de Bonavista. El 2020 i el 2021 la COVID va impedir la seva celebració i el 2022, just quan es creia que hi podria tornar a haver Feria, no es va fer.
La Casa de Andalucía va carregar fort contra l’Ajuntament de Tarragona, que des de juny del 2019 estava governat per ERC, amb Pau Ricomà al capdavant. La presidenta Charo García va fer una roda de premsa on culpabilitzava el consistori i ESPIMSA, al·legant falta d’interès.
«Deixen sota la nostra responsabilitat muntar la Feria en el format tradicional en només dues setmanes. Fer la Feria comporta més de quatre mesos de feina i s’ha de tenir en compte l’increment de preus dels últims mesos», deia García el 14 d’abril de 2022 davant dels mitjans de comunicació. La presidenta de la Casa de Andalucía, per cert, és la número 17 de la candidatura Sumem per Salou – PSC – Candidatura del progrés a l’Ajuntament de Salou per a les eleccions municipals del 28 de maig d’enguany. Una candidatura que encapçala l’actual alcalde, Pere Granados, que va rebre la insígnia d’or de la Casa de Andalucía de mans de Charo García Caballero el passat mes de març.
L’Ajuntament, que tenia els pressupostos prorrogats, no disposava d’una partida per a la Feria de Abril, però va oferir 15.000 euros procedents del Patronat de Turisme per ajudar a sufragar l’esdeveniment. Es tractava de la mateixa quantitat que el consistori, a través d’ESPIMSA, havia aportat a la Feria entre els anys 2012 i 2019 (excepte l’any 2018, que va ser de 18.000 euros).
«L’any 2019 la Feria va costar 50.000 euros. L’aportació de l’Ajuntament (15.000 €) només en pagava una part, la resta la buscàvem nosaltres amb subvencions», afirmava Charo García, destacant la falta de temps per a organitzar l’esdeveniment, tot afegint: «Enlloc està escrit que nosaltres siguem els organitzadors», deia la presidenta.
«És inadmissible que l’Ajuntament de Tarragona es plantegi deixar perdre un esdeveniment com aquest, que té més de 30 anys d’història i que compta amb una participació de 75.000 persones», deia Sandra Ramos, portaveu del PSC, que remarcava que «en els moments més complicats de la passada crisi econòmica, els governs socialistes van mantenir aquesta celebració, encara que fos en un format més econòmic». Històricament, la xifra de visitants era d’unes 30.000 persones, quantitat que es va assolir el 2018 (any en què es va assegurar que s’havia duplicat l’assistència de l’any anterior). El 2019, el primer i únic any amb una Feria de deu dies (les altres edicions eren de cinc dies), l’organització, és a dir, la Casa de Andalucía, xifrava en 70.000 els visitants que havien passat pel recinte firal, una quantitat que més que duplicava la de 2018.
Com s’ha vist, la Casa de Andalucía havia estat l’última entitat organitzadora de la Feria de Abril, els anys 2018 i 2019, i ho havia estat per voluntat pròpia. Així, tal com consta en la documentació a la qual ha tingut accés Porta Enrere, Charo García li va escriure una carta a l’aleshores presidenta d’ESPIMSA, Elvira Ferrando (regidora del PSC a l’Ajuntament de Tarragona), oferint la Casa de Andalucía com a organitzadora de l’edició de l’any 2018 i «dels anys successius» tot recuperant el format antic (amb casetes). Vist això, resulta que sí que estava escrit en algun lloc que la Casa de Andalucía havia de ser l’organitzadora de la Feria.
La carta a Ferrando duia data de 15 de febrer de 2018, dos mesos i mig abans de la inauguració de la Feria, el 27 d’abril.
La resposta d’ESPIMSA va arribar només una setmana més tard. L’aleshores gerent de l’empresa de mercats, Isidre Prunor (acomiadat un any i mig més tard per l’ús indegut de targetes de crèdit i les despeses en restaurants a costa de les arques de l’empresa pública, un cas destapat per Porta Enrere), va fer arribar un contracte a la Casa de Andalucía en el qual ESPIMSA es comprometia a donar 18.000 euros a aquesta entitat a canvi de l’organització de la Feria.
El contracte té data de 23 de febrer i està signat per Prunor i per Charo García. Això resulta sorprenent perquè la presidenta de la Casa de Andalucía no va donar el vistiplau al document fins al 2 de març de 2018, quan va enviar una carta al gerent d’ESPIMSA. García confirmava a Prunor que la Casa de Andalucía organitzaria la Feria i ho faria amb «l’import del contracte d’ESPIMSA més l’aportació econòmica del Gremi d’Atraccions de Fira de Catalunya».
Segons es va publicar aleshores, l’Ajuntament feia una aportació de 18.000 euros d’un esdeveniment que tenia un cost total de 30.000 euros. És de suposar, per tant, que els 12.000 euros restants procedien del gremi de firaires. En tot cas, era una quantitat molt inferior en comparació als 30.000 euros que aquest gremi havia pagat en l’edició del 2012, el primer amb una carpa única.
«Sempre hem fet aportacions perquè la Feria de Abril fos possible. Ara, si em preguntes quines quantitats aportàvem, no t’ho sabria dir perquè jo soc president de fa només tres anys», diu Òscar Gené, president del Gremi d’Atraccions de Fira de Catalunya (GREFIC), a Porta Enrere. Gené, fill de l’anterior president, Manolo Gené, diu que «això», els pagaments, «en algun lloc han de constar» perquè els diners es pagaven «a ESPIMSA».
Òscar Gené no pot precisar si quan l’organització de la Feria anava a càrrec de la Casa de Andalucía els pagaments de GREFIC es feien directament a aquesta entitat. «Això ho portava mon pare, i ja és mort. Potser això t’ho pot dir algun dels veterans del gremi com Ramon Pàmies», diu.
Ramon Pàmies ha estat durant molts anys secretari de GREFIC i actualment n’és el vicepresident.
- Tens mala sort — diu Pàmies a aquest periodista.
- Per què?
- Perquè la persona que feia tota aquesta mena de gestions és morta. Era el president que teníem, Manolo Gené. Era una persona que tenia un caràcter molt fort i només ell sabia què donava o no donava a ESPIMSA. Jo anava moltes vegades amb ell, però en el moment final [el del pagament] jo no hi era mai— explica Pàmies.
- Aleshores, els diners dels firaires anaven a ESPIMSA o a la Casa de Andalucía també? — pregunta aquest periodista.
- No ho sé. Aquell home no donava explicacions a ningú. Portava el gremi com si fos casa seva.
- Però, de quan podia ser l’aportació dels firaires per fer la Feria de Abril?
- No tinc ni idea.
- Però, grosso modo, podrien ser 10.000 euros, 15.000, 30.000 euros? — insisteix aquest periodista.
- No tant, una cosa intermèdia entre la primera xifra i l’última. Només ell [Manolo Gené] i els que rebien els diners saben de quina quantitat estem parlant. Aquest home és mort, per tant, els que rebien els diners, que estan vius, que t’ho diguin —diu explícitament el vicepresident de GREFIC.
Pàmies assegura que, amb la quantitat que el consistori posa sobre la taula actualment (15.000 euros), no n’hi ha ni per llogar una carpa. Enguany, ESPIMSA va decidir treure a concurs l’organització de la Feria per un import de 14.900 euros i evitar així les adjudicacions a dit que s’havien produït anys anteriors. El concurs va quedar desert perquè «cap de les tres entitats andaluses que hi ha a la ciutat no va presentar-se a la licitació».
«La Casa de Andalucía ha decidit no hipotecar l’entitat», deia Charo García, que considerava que la quantitat que havia tret a concurs l’empresa de mercats era totalment insuficient per a l’organització d’un esdeveniment que, segons calculava la presidenta de la Casa de Andalucía, podia costar uns 80.000 euros.
- Abans també es donaven aquests diners, uns 15.000 euros — fa notar aquest periodista a Ramon Pàmies.
- No, abans donaven molt més que això. Si ESPIMSA posava 25.000 euros i els firaires en posàvem 15.000, doncs ja podies fer la Feria. Ara, amb el que volen donar, que són uns 10.000 o 12.000 euros, no es pot fer res. Potser em fico en un tema polític, però el govern que hi havia abans (PSC) tenia més carisma [sic] per aquest barri que no pas el que hi ha ara. Abans hi havia molts vots pels socialistes aquí, i ells donaven molt suport a Bonavista. Ara, segons la meva opinió personal, l’Ajuntament no té massa interès en aquest barri —diu Pàmies recuperant el tema de la Feria com a instrument polític.
- Els firaires podrien posar 40.000 o 50.000 euros per fer la Feria de Abril actualment?
- Això és impossible. Si fossin 15.000 euros potser els podríem aportar, però més no.
Porta Enrere ha decidit seguir el consell de Ramon Pàmies i s’ha posat en contacte amb «els vius». ESPIMSA, però, no ha volgut confirmar a aquest mitjà si rebia diners dels firaires o no i en quina quantitat i ha instat aquest periodista a demanar aquesta informació mitjançant la llei de Transparència, un tràmit que pot tardar mesos. Aquesta entitat pública ja ha recorregut dues vegades al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per tal de no entregar documentació pública a Porta Enrere. L’últim cas fa poc més d’un mes.
ACTUALITZACIÓ (8/5/2023): ESPIMSA ha fet arribar a Porta Enrere els pagaments de GREFIC a l’empresa de mercats amb motiu de la Feria de Abril. Segons les factures facilitades per ESPIMSA, els firaires van pagar 365.712,08 euros entre els anys 2002 i 2017. La quantitat més elevada es va pagar l’any 2012 amb 29.999,16 euros, i la més petita els anys 2005, 2006 i 2007 amb 18.000 euros.
Per la seva part, la presidenta de la Casa de Andalucía de Tarragona y Provincia, Charo García Caballero, no ha volgut fer declaracions a Porta Enrere. «No tinc res a comentar sobre la Feria», ha dit.