El 29 de gener d’enguany, Porta Enrere va publicar un extens article —el més llarg publicat mai per aquest mitjà— en el qual es detallava com la principal emissora pública de la ciutat, Tarragona Ràdio, havia estat un instrument de l’anterior equip de govern municipal per tal de teixir una xarxa clientelar a costa del balanç econòmic de la ràdio, ja prou precari.
En aquell article s’explicava que, malgrat que l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT) no passava per un bon moment financer, obligant la gerència a acomiadar, fins i tot, vuit treballadors de la casa, quatre d’ells periodistes —inclòs el director—, les despeses en restaurants i activitats impròpies d’una emissora de ràdio es van disparar, arribant a xifres escandaloses.
Ara, allò que Porta Enrere va publicar a principis d’any podria tenir conseqüències legals. Així consta en un informe elaborat per un advocat extern a l’EMMCT i l’Ajuntament de Tarragona a petició de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació. En les conclusions del seu informe, el lletrat recomana als responsables de l’EMMCT que posin els fets en coneixement de la Fiscalia.
L’EMMCT va encarregar l’informe a un advocat extern arran de la investigació de Porta Enrere
«Es detecten indicis de possible destinació de fons de l’EMMCT a finalitats diferents de les de la seva activitat com a empresa pública i, fins i tot, s’albira l’eventual atorgament d’una sort de subvencions encobertes en forma de “col·laboració”», diu en les conclusions del document, on afegeix també que «per la documentació consultada i els expedients de contractació no localitzats, hi podria haver hagut una pràctica habitual de contractació al marge de qualsevol procediment reglat», i precisa que «s’han pogut carregar als comptes de l’EMMCT imports corresponents a serveis aliens a l’empresa».
L’encàrrec de l’informe a l’advocat es va produir arran de la investigació de Porta Enrere, que va culminar amb la publicació de l’article esmentat. Quan els responsables de l’EMMCT van haver de facilitar la documentació demanada per aquest mitjà en virtut de la Llei de Transparència es van adonar que hi havia pagaments d’activitats i serveis que no eren propis d’una emissora de ràdio i van decidir posar en marxa una investigació interna per a depurar, si fos necessari, possibles responsabilitats. Aquest cas recorda el d’Espimsa amb les targetes de crèdit, quan un parell de treballadors van utilitzar durant anys aquest mode de pagament electrònic de l’empresa per omplir els dipòsits dels seus vehicles particulars. Espimsa va fer la troballa arran d’una investigació de Porta Enrere també.
El document consta de 26 pàgines i mostra factures i pagaments sospitosos per uns 850.000 euros
El document, prou extens, consta de 26 pàgines on s’enumeren tot un reguitzell de possibles irregularitats en els comptes de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona entre els anys 2009 i 2019. «El volum de documentació ha desbordat les previsions inicials», diu l’advocat en l’informe. La llista de factures i pagaments sospitosos dels llibres majors de comptes que apareixen en el document sumen una quantitat de més de 850.000 euros, però l’advocat avisa: «Volem reiterar que l’abast [de la investigació] és necessàriament incomplet com a resultat del temps inicialment previst de dedicació, àmpliament excedit». És a dir, l’autor apunta que caldria una investigació més exhaustiva per «l’alt volum de documentació», o sigui, la xifra de la possible despesa irregular podria ser més gran fins i tot.
En l’informe se citen molts fets detallats per aquest mitjà en l’article del 29 de gener com, per exemple, el de l’editorial Nou Silva, que va publicar llibres pagats per l’EMMCT amb títols com «Dos anys de govern de progrés per a Tarragona» o la publicació del dossier de candidatura Tarragona 2017 —el projecte perquè la ciutat fos seu dels Jocs Mediterranis—. En aquest cas, l’advocat també troba un altre pressupost fet per una empresa, Inventa’t Comunicació, que té la mateixa adreça i raó social que Nou Silva. Com s’explicava a l’article, l’editorial va presentar dos pressupostos amb dues empreses diferents per assegurar-se el contracte. L’informe assenyala que no s’ha trobat l’expedient de contractació d’aquest dossier.
L’advocat considera, en molts pagaments, que l’objecte de les factures no s’adiuen amb els objectius de l’empresa municipal que consten als estatuts
També apareix la pista de gel que per les festes nadalenques es muntava a la plaça Verdaguer i que també pagava l’EMMCT, amb un cost de més de 60.000 euros. «Sembla que l’objecte de la factura pugui no tenir relació amb els objectius de l’empresa», diu l’informe. Aquesta última afirmació apareix sovint sota molts dels pagaments o factures del document. De fet, per reforçar aquest argument, l’advocat assenyala, a l’inici de l’informe, quins són els objectius de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació: «L’article 2.a) dels estatuts de l’EMMCT estableix que l’empresa “té per objecte gestionar i administrar el servei municipal de radiodifusió sonora així com qualsevol altre mitjà d’informació i comunicació social municipal, en nom i interès exclusiu de l’Ajuntament de Tarragona”».
A la llista hi figuren alguns dels pagaments fets a restaurants, com calçotades i altres àpats per a jubilats al Fèlix Hotel de Valls, l’Hotel Canadá, El Álamo o Càtering Rojano, un àpat a l’Entrecopes, Bauhaus, etc. En la documentació que va consultar Porta Enrere i que va servir per a publicar l’article del gener d’enguany, la despesa en restaurants entre els anys 2007 i 2019 va ser de 63.000 euros (més de 26.000 euros només entre els anys 2008 i 2009; l’empresa va acomiadar els vuit treballadors el 2012). Sobre aquest tema, l’informe assenyala que existeix un «compte comptable» amb el títol «Acreedor por notas de cargos», que conté una sèrie d’apunts relacionats amb hotels, restaurants, desplaçaments, vins, etc. En el període 2009-2016 la quantitat gastada en aquells conceptes, segons l’advocat, és de 47.387,29 euros.
En l’informe també s’esmenta el pagament pel Braç de Santa Tecla. Cal recordar que el gremi de pastissers de Tarragona dona gratuïtament aquests pastissos a la ciutat amb motiu de la festa major. Tal com vam explicar a Porta Enrere, la pastisseria Conde, el propietari de la qual era el president del gremi, els cobrava quan no havia de fer-ho —així consta en les factures. A l’informe de l’advocat no apareix la Conde, sinó la Palau, que comprava els braços sense gluten perquè cap obrador de la ciutat els feia.
La Casa de Andalucía
La màxima responsable de la Casa de Andalucía és Charo Garcia, muller de Josep Maria Bonet, gerent de Tarragona Ràdio fins al 2019. A Porta Enrere vam documentar un total de més de 4.500 euros en pagaments a la Casa de Andalucía per part de l’EMMCT. En l’informe de l’advocat apareix la col·laboració de la «pastisseria Conde» en la xocolatada de la Casa de Andalucía o també una aportació de l’empresa pública de mitjans en el llibre de la Romeria de l’any 2016, així com en una festa infantil de Nadal del mateix any, entre d’altres.
La Setmana Santa
Tal com va explicar aquest mitjà, la despesa en associacions i entitats vinculades a la Setmana Santa de Tarragona també va ser molt important. En aquell article del 29 de gener s’explicava que les factures en concepte de publicació d’opuscles, fulletons, actes de suport, aportacions econòmiques, etc., sumaven 31.885,56 euros. Aleshores, en aquell reportatge quedava clar que una de les germandats sortia profundament afavorida en els pagaments fets per l’EMMCT, era la Germandat del Nostre Pare Jesús de la Passió de Tarragona. En l’informe del lletrat encarregat per l’EMMCT també apareix l’esmentada entitat, així com tota una sèrie de factures de diverses editorials i impremtes de Tarragona sobre la publicació d’opuscles a diferents organitzacions de la Setmana Santa tarragonina, així com la d’«apadrinaments d’armats» a la Reial i venerable congregació de la puríssima sang de nostre senyor Jesucrist de Tarragona per un import de 600 euros (dos anys seguits).
Les editorials i impremtes també van facturar en concepte de l’edició de llibres com Tarraco somni de Roma i Canapès a l’abast de tothom. Una d’elles, Indugraf Offset SA va facturar, segons la investigació del lletrat, 104.170,65 euros a l’EMMCT entre els anys 2009 i 2011, per exemple. Mitjans de comunicació com el Diari de Tarragona van facturar 46.000 euros el 2010 (el document precisa que són 14 factures), i el diari Més, 35.000 euros entre el 2010 i 2011.
En el document també s’esmenten altres dades que ja va explicar Porta Enrere, com els pagaments fets per a la celebració de les cerimònies d’inauguració i cloenda i altres actuacions sobre els Jocs Juvenils Europeus del 2010. «Durant l’exercici 2010 es va contractar amb l’empresa Octagon Esedos SL per un import de 71.010,56 euros, quantitat molt superior a la del llindar econòmic del contracte menor». També aportacions a esdeveniments o grups musicals com l’Associació pel foment de la rumba catalana o actuacions en la Festa gitana de Tarragona o el certamen Miss Drag Queen de Carnaval.
La majoria de pagaments coincideixen amb allò que va publicar Porta Enrere, però també n’hi ha de nous: factures d’un gimnàs de karate, patrocinis de vermuts electrònics o pagaments a un col·legi professional, entre d’altres
Nous pagaments
En la relació de factures pagades per l’EMMCT, que l’advocat considera impròpies als objectius de l’empresa municipal, consten algunes que Porta Enrere no va publicar. Així, apareixen factures d’un gimnàs d’arts marcials, el CK Sinhus Sport, pel concepte «Col·laboració amb el club de karate en els diversos desplaçaments a nivell nacional», per un import de 1.500 euros (maig 2017) i una altra en concepte de «publicitat estàtica en tots els esdeveniments públics organitzats pel CK Sinhus», per un import total de més de 2.400 euros en dues factures de juny de 2018 i 2019. En l’article publicat per Porta Enrere s’expliquen els pagaments a diferents clubs esportius de la ciutat, la majoria de bàsquet. Entre ells, l’ADT, que rebia més de 800 euros per publicitat de Tarragona Ràdio a la seva revista mensual (una tirada de 1.000 exemplars) —la publicació del Nàstic rebia més de 1.500 euros mensuals de l’EMMCT—. En l’informe de l’advocat, s’explicita que Tarragona Ràdio va pagar la pòlissa d’assegurança del campus de l’ADT de juny de 2014 per un import de més de 500 euros.
També hi ha pagaments importants en relació amb els Portants de l’Aigua de Sant Magí, reportatges de vídeo inclosos (per un total de gairebé 10.000 euros dividits en diverses factures). Així mateix, destaquen els pagaments fets a l’empresa Insideco 2000 SL per patrocinis de les festes Feel vermut a Tarragona (més de 10.000 euros).
Un dels pagaments que criden l’atenció de l’advocat són els gairebé 100.000 euros que l’empresa Estereo Rent SL va facturar a l’EMMCT durant l’any 2009.
Hi ha una factura sorprenent emesa per l’empresa Seguimedia pel concepte «Seguiment de premsa escrita i informació sobre el Cas Inipro», per un import de 302 euros. Cal recordar que el Cas Inipro, pendent de data pel seu judici oral, és aquell en què es va processar una part important de l’antic govern municipal per haver desviat, segons la instrucció feta pel jutge, diners de lnstitut Municipal de Serveis Socials de Tarragona per a fer campanyes de promoció de l’aleshores alcalde Josep Fèlix Ballesteros com a candidat del PSC, és a dir, desviar diners públics amb finalitats partidistes. Ballesteros està acusat de vuit delictes, però també es troben processats el seu antic cap de gabinet, Gustavo Cuadrado (substituït per Josep Maria Bonet, que va compaginar la gerència de Tarragona Ràdio i el nou càrrec) i Begoña Floria, regidora de Patrimoni Històric i Cultura en l’última legislatura socialista.
L’autor de l’informe va acabar la feina el 6 de juny passat però l’EMMCT encara no ha dut la seva investigació a la Fiscalia, tal com recomanava
Un altre fet que destaca en el document són una sèrie de pagaments fets al Col·legi Oficial de Graduats Socials de Tarragona. Es tracta de les quotes mensuals de filiació a l’esmentat col·legi professional corresponents a una treballadora de Tarragona Ràdio, concretament aquella que va ser denunciada per l’empresa per haver-se apropiat, presumptament, de diners de l’empresa municipal mitjançant l’elaboració de factures falses. En l’informe de l’advocat consten les mensualitats (258,98 euros cadascuna) així com diverses derrames. En nom d’aquesta extreballadora també consten factures de l’asseguradora Catalana Occidente, suposadament en concepte d’«assegurança de responsabilitat civil professional».
L’advocat autor de l’informe va ser contractat per l’EMMCT a finals de l’any passat i la seva investigació va acabar el 6 de juny de 2021, data en què està signat el document. Malgrat la recomanació del lletrat, l’EMMCT encara no ha presentat a la Fiscalia les irregularitats detectades en l’informe i tampoc les publicades per Porta Enrere (la majoria són coincidents, però no totes).