L’òxid d’etilè és un compost extremadament perillós i que a Espanya només produeix una fàbrica, IQOXE, que està situada al municipi de La Canonja i que va ser la protagonista del pitjor accident en la història de la petroquímica de Tarragona (que té el polígon petroquímic més gran del sud d’Europa).
Les últimes investigacions nord-americanes afirmen que l’òxid d’etilè és el principal causant de l’excès de risc de patir càncer per contaminació industrial. És a dir, de tots els compostos químics o procedents d’emissions de complexos industrials petroquímics, l’òxid d’etilè és el més perillós de tot i el que pot provocar més càncer. Les emissions d’òxid d’etilè poden arribar a milers de quilòmetres de distància.
En el podcast (que és un resum de tres articles de quatre articles de Porta Enrere) expliquem la inacció de l’administració catalana i com IQOXE estaria emetent al medi ambient quantitats exhorbitades d’òxid d’etilè que multiplicarien per 100 les que emet la planta més gran dels Estats Units.
Podcast:
Però també el podeu escoltar a Spotify i a Google Podcasts.
Aquest episodi és un resum de quatre articles de Porta Enrere on podreu trobar tots els detalls:
La falta de control de les emissions d’òxid d’etilè d’Iqoxe posa en risc la salut de les persones de les poblacions veïnes: les dades i la comparació amb els Estats Units
Un treballador d’Iqoxe va denunciar «reiteradament» a la direcció les emissions a l’aire de compostos cancerígens sense que ningú fes res: la falta de control de l’òxid d’etilè (II)
El mapa de sensors no detectarà la majoria de les substàncies perilloses de la petroquímica i només mesurarà valors mil vegades per sobre de les concentracions admissibles en àrees urbanes
Una investigació periodística demostra els vincles entre el càncer i la petroquímica als Estats Units i obliga el govern americà a reaccionar: els paral·lelismes amb Tarragona
Col·labora
Porta Enrere és un mitjà completament independent que no rep publicitat pública ni privada. Per fer possible el periodisme d'investigació lliure cal el suport de la ciutadania.
Like
Periodista i fundador de Porta Enrere. Ha treballat en nombrosos mitjans de comunicació del Camp de Tarragona i d'abast nacional. L'estiu de 2016 crea el mitjà de periodisme d'investigació Porta Enrere amb el qual ha guanyat tres premis Ramon Barnils —2017, 2020 i 2022 (aquest últim, menció especial del jurat)—. El 2023 guanya el premi Mañé i Flaquer pel documental "Insostenible, rere la brossa", una investigació de Porta Enrere que també va aconseguir el premi de l'Ecozine Film Festival de Saragossa i el Nebrodi Cinema Doc de Sicília el 2024. Ha publicat dos llibres: "Tarragona, el rastre del sutge" (editorial Lo diable gros) i "La gran explosió" —juntament amb Toni Orensanz— (Folch i Folch).