El 4 de maig del 2016 la Guàrdia Civil detenia Gustavo Cuadrado, excap de gabinet de Josep Fèlix Ballesteros, dins del cas Inipro. Cuadrado havia dimitit inesperadament mesos enrere, el 26 d’octubre del 2015 tot coincidint amb la detenció de l’exgerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials Antonio Muñoz pel mateix cas. El fins aleshores cap de gabinet de l’Ajuntament de Tarragona va justificar llavors la seva marxa després de vuit anys en el càrrec «per motius professionals» perquè, segons explicava en un comunicat al seu mur de Facebook, iniciava el mes següent una nova etapa al sector privat tot i que feia només uns mesos que el partit socialista havia renovat el mandat al consistori tarragoní després de les eleccions municipals del mes de maig.
Cuadrado, de fet, no va acabar de fer carrera al sector privat tal com havia anunciat, sinó que mesos després acabaria sent el gerent de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, una entitat de capital públic on l’Ajuntament de Tarragona aporta el 56% del seu finançament. La Fundació destina, tal com va explicar Porta Enrere el 14 de setembre del 2018, gairebé la meitat del seu pressupost total a pagar el sou de Cuadrado i d’una empleada. Cuadrado no va passar cap procés de selecció per accedir al càrrec.
El dia de la seva detenció, però, l’excap de gabinet de Ballesteros no tenia cap càrrec oficial al consistori tarragoní. Malgrat això, l’Ajuntament li va pagar l’advocat. Així, tal com consta en una factura amb data 12 de novembre del 2018 a la qual ha tingut accés Porta Enrere, Cuadrado va rebre l’assistència de l’advocat Guillermo Gil Pérez del despatx RV 20 Advocats S.L. que va facturar pels següents conceptes:
– Assistència al detingut Gustavo Cuadrado el 4 de maig del 2016 en dependències de la Guàrdia Civil, 300 euros.
– Assistència en diligència d’entrada i registre al domicili particular de Gustavo Cuadrado i al despatx professional el 4 de maig del 2016, 405 euros.
– Sol·licitud de prova testifical mitjançant escrit (13 de desembre del 2016), 300 euros.
– Recurs de reforma contra interlocutòria del 16 de desembre del 2016 de denegació de pràctica de prova, 300 euros.
– Declaració de Gustavo Cuadrado de 19 de gener del 2017, 300 euros.
– Recurs de reforma i subsidiària apel·lació contra interlocutòria de PA. 350 euros.
En aquella factura també hi consta l’assistència a altres persones implicades en el cas, la majoria de les quals no van acabar sent processades un cop va finalitzar la instrucció. Es tractava de l’assistència a les declaracions davant del jutge de personal de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), un total de quatre persones a 300 euros cadascuna.
Una de les persones que consta en el document és Begoña Floria, que també va declarar el 19 de gener del 2017 i el cost per l’Ajuntament de Tarragona va ser de 300 euros tal com indica la mateixa factura que ascendia a un total de 4.180,55 euros pels diferents conceptes esmentats. Floria, que un cop finalitzada la instrucció del cas ha estat processada per cinc delictes (alteració de preus en concursos i subhastes públiques, partícip en delicte de suborn, tràfic d’influències, malversació i partícip en delicte d’abús en l’exercici de la funció pública), també ha pagat la seva defensa a costa de les arques públiques en aquest cas de corrupció (en té un altre pendent, el del coaching que va destapar Porta Enrere). Així, el consistori va pagar una factura emesa el 16 d’octubre del 2017 pel despatx d’advocats Rousaud Costas Duran per la defensa de la regidora en el cas Inipro per un import de 12.100 euros. Més tard figura una altra factura del mateix despatx i pel mateix concepte i del 20 de desembre del 2018 per 2.420 euros.
Existeix una factura pagada per la defensa de Floria en un cas que no és el d’Inipro ni tampoc el del coaching. La factura, emesa pel despatx Estudi Jurícic i Tributari (EJT), descriu que es tracta dels honoraris en virtut de la defensa de Floria en «l’acte de conciliació previ a la interposició de la querella per calúmnies arran dels pasquins difamant contra la seva persona publicats pel senyor Modesto Pallejà». El preu final va ser de 742 euros. Modesto Pallejà és un exrepresentant del sindicat Cobas que va declarar davant la Guàrdia Civil pel cas del coaching.
Ballesteros, Pelegrín i l’exgerent de l’IMSST
L’aleshores alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros, que fins a les passades eleccions del mes de maig d’enguany ha estat 12 anys en el càrrec, està processat per vuit delictes arran de la instrucció del cas Inipro pel jutge Joaquín Elías Gadea (ara al TSJC) —les defenses estan pendents dels recursos presentats a l’Audiència Provincial després que la jutgessa d’instrucció, que va substituir Gadea, desestimés els recursos dels advocats defensors—. Porta Enrere ha tingut accés a una sèrie de factures on es pot comprovar com la defensa de l’alcalde en aquest cas de corrupció va ser pagada per l’Ajuntament amb diners públics. Així, en la documentació consultada per Porta Enrere, existeix una factura amb data del 2 de gener del 2017 de l’advocat David Rocamora, del despatx RV20 advocats, el mateix bufet que va defensar Gustavo Cuadrado quan el van detenir. Aquesta factura indica que s’emet en concepte de la defensa de Ballesteros durant les diligències prèvies del cas Inipro durant l’any 2016 i ascendeix a 2.420 euros.
El 29 d’octubre del 2018 hi ha una altra factura, emesa pel mateix advocat i despatx, per la defensa de Ballesteros per «la finalització de la instrucció» del cas. L’import va ser de 4.235 euros.
Hi ha dues persones més que van carregar la seva defensa a l’Ajuntament de Tarragona per aquest cas. Una va ser l’aleshores regidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrín, la defensa de la qual va costar al consistori 6.050 euros tal com consta en una factura emesa el 29 d’octubre del 2018 pel mateix despatx que havia defensat Cuadrado i Ballesteros, RV 20 advocats S.L. Pelegrín, acabada la instrucció del jutge, va ser processada per alteració de preus en concurs i subhastes públiques, falsedat documental, suborn, tràfic d’influències, malversació i abús en l’exercici de la funció pública.
Un cas curiós i que, en certa manera, guarda paral·lelismes amb Cuadrado és el de l’exgerent de l’IMSST, Antonio Muñoz Olivares que, tot i haver dimitit del seu càrrec el maig del 2013, ha vist com l’Ajuntament ha pagat la seva defensa legal anys després. Així, una factura emesa pel despatx Vahusari Advocats SCP amb data 24 de novembre del 2015, estipula un concepte de preparació de la defensa d’Antonio Muñoz Olivares pels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, de malversació de cabals públics i d’alteració de preus en concursos i subastes públiques. El preu de la factura és de 1.590 euros.
El mateix despatx va emetre una altra factura el 28 de setembre del 2016 per la defensa d’Antonio Muñoz pels mateixos delictes citats anteriorment per un preu de 1.060 euros.
Es dona la circumstància que després de la seva dimissió, Muñoz va seguir treballant per l’Ajuntament de Tarragona. De fet, actualment es troba a la regidoria de Salut com a responsable del projecte Tarragona Cardioprotegida, un càrrec que va ser criticat públicament pel sindicat USOC tal com va publicar el ja desaparegut mitjà Circ de Tarragona el mes de novembre del 2013.
D’igual forma que en els casos de Cuadrado i Ballesteros, RV 20 Advocats va emetre una altra factura sobre Inipro per la defensa d’una funcionària municipal, Araceli Saltó, responsable de la gestió tècnica de l’àrea de Cultura i de Serveis Socials. Després de la instrucció, Saltó va ser processada per falsedat documental, prevaricació, suborn, malversació i tràfic d’influències. La factura, amb data 2 de gener del 2017, té un import de 2.420 euros.
Existeix, a més, una altra factura, també del despatx RV 20 Advocats i amb data del 22 de gener del 2016 (és a dir, mesos abans de la detenció de Cuadrado) on la justificació de la mateixa, el concepte, és, literalment: «Estudi previ a l’expedient judicial d’Inipro, ampliació d’antecedents documentals conforme registres públics, reunions-entrevistes a l’Ajuntament amb organismes responsables del mateix, així com altres actuacions preparatòries efectuades pel lletrat David Rocamora en relació a l’expedient administratiu que ha donat peu a les diligències prèvies número 5185/2013, seguides davant del Jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona. Expedient Assessoria Jurídica 206/2015-J». L’import d’aquesta factura és de 1.452 euros.
En total, i segons la documentació a la qual ha pogut accedir Porta Enrere, l’Ajuntament va pagar entre 2015 i 2018 37.927,55 euros de diners públics per la defensa dels diferents càrrecs electes, treballadors i funcionaris pel cas Inipro. La legalitat d’aquests pagaments podria estar, però, en entredit si es tenen en compte les circumstàncies del cas. Així, una sentència del Tribunal Suprem del 2002 indicava que les despeses de representació i defensa dels membres de les corporacions locals en un procediment penal podran ser pagades amb diners públics sempre que la imputació no hagi derivat d’un abús de poder o en interès particular dels interessats o del grup polític al qual pertanyen i que no hi hagi responsabilitat criminal per falta objectiva de participació: «Si s’ha contret responsabilitat criminal, no es pot entendre que la conducta realitzada hagi estat en exercici de les seves funcions, sinó abusant d’elles». En la interlocutòria del jutge Joaquín Elías Gadea —demolidora— que finalitzava la instrucció del cas, es diu: «En un dels períodes de més austeritat econòmica de la història recent, les persones investigades en aquest procediment van ordir, col·laborar o participar en una trama on es va utilitzar l’IMSST, institut públic amb la finalitat de l’assistència social, per a desviar fons públics en benefici dels interessos personals de l’alcalde de Tarragona, del seu equip de govern i del partit, qui, en la seva voluntat d’aferrar-se al poder a qualsevol preu, van utilitzar els diners públics per a contractar persones que treballaven en la promoció de la seva imatge i captar votants per al PSC». Només l’arxiu de la causa o l’absolució podrien permetre el pagament de l’advocat al treballador públic i els càrrecs electes.
El cas Inipro, que va necessitar cinc anys d’instrucció per part del jutge Joaquín Elías Gadea (ara al TSJC), descrivia una trama, segons l’escrit del jutge, on l’Ajuntament de Tarragona va desviar diners de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) per a contractar una empresa, Inipro, que havia de donar suport a l’acollida d’immigrants. Segons la investigació, els diners (inicialment una contractació de més de 60.000 euros que es van convertir en més de 225.000) van anar a parar a un grup anomenat Ciberactivistes Ballesteros, formats per persones afins del PSC i que van ser contractades per Inipro per difondre la bona imatge de l’edil socialista. Per tot això, la instrucció va finalitzar el setembre del 2018 amb 14 persones encausades, entre elles l’aleshores alcalde Josep Fèlix Ballesteros, processat per vuit delictes, Begoña Floria cinc, o Gustavo Cuadrado sis.